Pentru ce e bun un ups?

UPS

Mai jos gasiti niste informatii despre ce este un ups.

Pentru ce ar trebui un UPS bun la toate la casa omului ?
Mai intai ce este un UPS ? UPS este o sursă neintreruptibilă de energie care asigură o autonomie oarecare atunci cand cade curentul sau nu are valori normale.
Cele mai cunoscute sunt UPS-urile pentru calculatoare , dar au aparut si UPS-uri cu autonomie marită (UPS bune la toate) care indeplinesc mai multe functii (stabilizator , invertor , redresor) si care au nenumărate utilizări .
Știți vorba aia, înțeleptul își face iarna car și vara sanie. Deaceea noi vorbim despre UPS bun la toate acum, în miezul verii, în plin sezon de mers la mare și făcut plaja, pentru că toti gandim ca un UPS bun la toate este util doar cand vine frigul si pornim incălzirea , si mai ales centralele pe lemne.
De ce este necesar un UPS bun la toate in orice casă ? Simplu, daca nu este curent (electric , nu de la usa sau fereastră) nu prea ai variante , stai si astepti …. oare o veni ?…. Ce să vină ? ….. Curentul , că de el vorbim , că a ajuns stresul nr. 1 in viata noastră … Si să nu mai vorbim la ce ne trebuie !…. Becuri, centrală , frigider, calculator, televizor, si eventual panouri solare , alarmă, supraveghere , etc . Cam tot ce miscă sau nu miscă in casă este pe curent , si atunci , de-asta avem stres cand se ia curentul, că stim doar cand se ia , iar de venit nu stie nimeni , nici RENELu …
Concluzia de bază e destul de simplă. Un UPS bun la toate in casa omului, e oarecum sfânt. Vorba vine, că nu o să sărbătoriți niciodată Sfântul UPS. Deci nu e sfânt, dar e bun. De ce e bun? Că te scapă de stres si probleme și îți poate salva și viața. Când zic de probleme mă refer în principal la calculatoare, TV și alte sisteme electronice care pot fi afectate de căderile / fluctuațiile de tensiune. Da, și fluctuații, pentru că UPS-ul are și rol si de stabilizator de tensiune. E doi în unu, precum detergentul și balsamul… Dar mai nou e trei in unu !!!
Partea cu salvatul vieții e mai delicată, dar foarte importantă. Pentru că oricât ai susține asta, viața ta nu s-a terminat că a fost o supratensiune și s-a ars laptopul sau TV-ul . Vorbim de viața reală. Aia care presupune să respiri si celelalte . Cum îți salvează un UPS bun la toate viața? Nu mă refer aici la faptul că tu dormi și când vine curentu’ aglomerat pe firu’ de la RENEL îți aprinde laptopul în timp ce dormi, iar pană la incendiu nu mai este decat un pas. Nu. Adică da, se pot considera și variantele astea auxiliare.
Însă e FOARTE important să ai un UPS bun la toate pentru centralele termice. În principal la cele pe lemne , unde UPS-ul iti protejeaza si centrala, dar iti asigură si caldura pentru cateva ore (chiar zile), dacă ne gandim că fiecare are si o masină (auto, nu de gătit) in curte , deci inca o baterie sau posibilitatea de reincărcare a bateriei). La cele pe gaze , pică curentul și rămâi doar fără căldură.
Centralele cu lemne, implică un foc care nu poate fi oprit și reaprins. De ce? Simplu. Focul de la centrală arde. Că ăsta e rolul lui, să ardă și să încălzească apa care e circulată prin calorifelele tale. Dacă se întâmplă ceva și este întreruptă alimentarea cu energie electrică (cade curentul), pompa de la centrală nu mai circulă apa în calorifere. Apa se încinge acolo în focar, presiunea crește… și în final poate face BUM! . Nu POC ci BUM ! . Un mare BUUUM! . Explodează. Și aici apare partea cu salvatul vietii . Dacă ai UPS bun la toate lucrurile stau altfel, și sigur vei sta linistit si tu si familia. Dar nu singur UPS bun la toate iti asigură functionarea, ci mai ales bateria (bateriile) care iti dau autonomia.
Așa că gândește-te nu doar la pericol ci si la necesitate și ia-ți un UPS bun la toate si neaparat unul destept si performant si ieftin (dacă o „ezista”  asa ceva ??!!)
Sa vă zic de ce ar fi util:
– Intai si intai, presupunand că nu ai teamă că ar putea exploda centrala sau casa, vă protejati oarecum investitia si mai ales poti beneficia de confort . Indiferent cat mai costă o centrală, cu sigurantă cele cateva sute de lei date pe UPS bun la toate nu sunt deloc o avere. Si nu sunt precum o asigurare, pe care o plătesti lunar, ci sunt bani pe care-i plătesti o singură dată.
– Confortul psihic este si el un aspect destul de important. Adică sunt oameni care stau tot timpul cu teama că le- ar putea exploda centrala sau chiar casa. Mai văd la TV niste bătranei care au ramas fără casă, mai aud de nu stiu care (“al lu cutare”) care a pătit la fel… Rezultatul este tragic: le este teamă sa locuiască in propria casă. Valabil si dacă stai cu grija pentru cineva drag (de fapt atunci e si mai rău, pentru că nu poti face nimic, mai ales dacă locuiesti la zeci, ori sute de kilometri distantă).
– Indiferent insă ce tip de centrală iti vei lua, cu sigurantă o sa-ti trebuiasca un UPS bun la toate . Este util atat pentru cele pe gaze, cat si pentru cele pe combustibil solid, dar si pentru panourile solare, că nu poti stinge soarele cu o galeată de apă (cum poti stinge focul , dar nu cel din cazan sau cel de pe suflet)
Acum să vă zic cateva mituri despre aceste UPS bune la toate . Nu multe :
1. PRETUL .Un prim mit, pe care l-am combatut, dar pe care trebuie sa-l enunt din nou, este cel legat de pret. Multa lume se plange ca nu are bani de asa ceva. E complet fals, pretul nu este deloc unul piperat. Dimpotriva, din punct de vedere economic chiar iesiti pe plus, avand in vedere faptul ca va protejati de fapt o investitie destul de serioasa. Cand te gandesti ca daca nu este curent, nici TV nu ai , si atunci ce faci? , te uiti pe tavan sau poate pe geam ca timpul trece greu cand nu ai nimic de facut , si atepti … sau poate iti trece prin cap sa faci copii , si atunci sa vezi cheltuieli…
2. EFICIENTA . Sunt total ineficiente. Fals: si-au dovedit eficienta in atatea situatii. Iar acestea sunt recomandate intai si intai celor care stau in zone cu probleme. Sunt ZONE carora li se ia curentul in mod constant , ori in care sunt variatii foarte mari de tensiune.
3. UTILITATE . UPS bun la toate e acelasi lucru ( si nu prea) cu un UPS normal de calculator . Sunt ceva diferente, insa in principiu, pentru necunoscatori, sunt cam la fel. Nu ca ar fi un lucru atat de rau, dar cel de calculator il poti folosi doar o singura data la centrala cateva minute , pe cand cel pentru centrala il poti folosi cateva ore si la alte aparate ( bineinteles in functie de puterea necesara ).
4. RENTABILITATE. E mai rentabil sa-mi asigur lucrurile decat sa cumpar asa ceva. Aici nu pot sa neg cu vehementa, ca nu stiu cat costa o asigurare, dar eu gandesc altfel: UPS bun la toate previne eventuale daune. Daca ti se strica un bun iti va lua ceva timp sa recuperezi banii pe el. Timp in care nu te poti folosi de el. Deci de ce sa preferi sa se strice si sa primesti despagubiri? Asta presupunand ca acea metoda ar fi mai ieftina. Am dubii si in aceasta privinta.
5. ASPECT ESTETIC. Un astfel de dispozitiv este inestetic. Si aici as tinde sa spun ca nu este adevarat, insa problema esteticii este mai complicata decat pare. E ceva subiectiv, n-as putea sa spun exact opinia mea. Nu stiu daca este ceva foarte estetic, insa nici ceva hidos nu este. Trebuie sa ne gandim intai si intai la utilitate, nu?
In concluzie nu e de joaca, si am generaliza, cu centralele termice, indiferent daca combustibilul folosit este lemn, carbune, gaz, GPL, motorina, ulei, peleti, porumb sau orice alt combustibil. Asigurati-va inainte de montarea unei centrale termice ca toate elementele de siguranta sunt luate in calcul, iar daca nu va pricepeti, INTREBATI –NE !